Webster ja bym bardziej stawiał Nową Gwineę lub Filipiny, 503 chyba nie walczył w Birmie, chyba że jest coś o czym gdzieś nie doczytałem
Baniak dzięki za fotki, bardzo ciekawe, w szczególności ta z berecikiem, wygląda rewelacyjnie
Co do hełmu tak jak kolega wcześniej zauważył to hełm dla gońców motocyklowych Despatch Rider's MKI. Dziwi mnie tylko że gość nie postarał się o zwykły spadochronowy ATMKII które było łatwiej zdobyć lub typowy hełm dla pilotów szybowcowych (w sumie DRMKI z info jakie mam u Brytyjskich i Polskich parasów używali tylko MP-ole).
Mikey też fajna foteczka

wygląda to na nic innego tylko Battledress P37
Kto wie może zdobyty na drodze "wymiany" lub "pożyczki" od Brytoli lub jest to Batt produkcji US dla UK których może jakaś pewna partia trafiła do US Army.
Gdyby fotka była wyraźniejsza i koleś był widoczny bardziej z przodu wtedy można było by rozpoznać jaka to produkcja (Brytyjskie batty różniły się troszku od tych wyprodukowanych w Stanach).
Mikey pisze:
Co do 1 Dywizji, weterani wspominają używanie brytyjskich sortów przez oddziały oddane pod ich dowództwo w trakcie walk w Afryce Północnej. Zdjęć nie widziałem, ale mam nadzieję, że to się zmieni.
A może takie coś

:
Czyli w razie jak by coś służę Jankesom battem na reko